Új Alzheimer-kór gyógyszert hagytak jóvá Amerikában

2021.06.11. 19:36

A demenciáról

forrás: hvg.hu

20 éve először hagytak jóvá új Alzheimer-kór elleni gyógyszert az Egyesült Államokban – írja a BBC nyomán a hvg.hu. Arra számítanak, hogy a szer így hamarosan az Egyesült Királyságba is eljuthat.

Az aducanumab nevű gyógyszerről azt írják, annak különlegessége, hogy nem az Alzheimer-kór tüneteit kezeli, hanem a betegség kialakulásához vezető okokra hat.

Az aducanumabbal való kísérletek 2019-ben már előrehaladott állapotban voltak, ám az év márciusában leállították őket, mivel úgy tűnt, mégsem hatékonyabb a placebónál. Később azonban a Biogen nevű amerikai gyógyszercég az adatok mélyebb elemzése során arra jutott, hogy a szer jelentősen lassítja a kognitív képességek romlását, ha a korábban próbáltnál nagyobb dózisban alkalmazzák.

A Nemzetközi Alzheimer Társaság a világon 50 millió főre becsüli a demenciával élők számát, több mint felük pedig Alzheimer-kórral küzd. 2019-ben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) tavalyi tájékoztatója szerint közel 14 ezer magyart kezeltek ezzel a típusú demenciával, és a betegszám folyamatosan nő. Becslések szerint százezres nagyságrendű is lehet az Alzheimer-betegek száma Magyarországon.