Demenciával élőknek készül telefonos applikáció

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2021.02.18. 13:02

A demenciáról

Küzdelem a demenciával

forrás: Alzheimers New Zealand

Újító, a demenciával élők életminőségét javító mobiltelefonos applikáció kifejlesztésén dolgoznak Új-Zélandon. A My Life Story (Az én élettörténetem) elnevezésű program abban segít majd a betegeknek és róluk gondoskodóknak, hogy egy helyen összegyűjtve tudják felidézni múltbéli kellemes emlékeiket. 

A tervek szerint az applikáció felhasználói feltölthetnek majd fotókat, videókat, zenét, hangfelvételeket, szöveget és képeket is. Ezekből végül egy teljesen az egyénre szabott élettörténetet állíthatnak össze. 

Egy demenciával élő személyt, Alister Robertsont is bevontak az új-zélandi kormányzati támogatást is elnyert program fejlesztésébe annak érdekében, hogy a betegséget első kézből megtapasztalók élményei és meglátásai is hozzájáruljanak egy valóban jól használható applikáció kialakításához.

Alister kiemelte, azért is örül annyira a megkeresésnek, mert az emlékek felidézése bizonyítottan hozzájárul a demenciával élők és a róluk gondoskodók életminőségének javításához, miközben segít megőrizni a szép emlékeket és életre hívni a legfontosabb törteteket.