A százévesek faluja

2022.02.28. 09:25

Megelőzés

forrás: Senior

Vittorio Lai, becenevén Pisztoly még mindig vezet és vaddisznóra vadászik, noha már a 100. évét is betöltötte. Mondhatnánk, hogy a falujában csodájára járnak az aktív szeniornak, de az az igazság, hogy a világ jár a település csodájára, mivel ebben a faluban egyáltalán nem ritkaság 100 évesnek lenni. Sőt, Vittorio-nak és Piuccia-nak köszönhetően idén már 10 matuzsálemet fognak számolni.

A Szardínia szigetén található elzárt hegyi falu, Perdasdefogu még a kék zónákban is unikumnak számít. A magasan fekvő település csak szűk, kanyargós utakon keresztül közelíthető meg. Egyedülálló, hogy a 100 év felettiek száma itt 16-szorosa az országos átlagnak.

Perdasdefogu 2012-ben vált igazán híressé, amikor a kilenctagú Melis család Guinness-rekorder lett, a fivérek és nővérek együttesen 818 évesek voltak akkor és ezzel a ’legidősebb élő testvérek’ címet szerezték meg.

Az 1765 lakosú falu eddigi legidősebb polgára Consolota Melis volt, aki 108 évet élt meg. Jelenleg Antonio Brundu a korelnök, aki márciusban tölti a 104. életévét.

Vittorio Lai becenevét azért kapta, hogy 13 évesen lőtte élete első vaddisznóját. Akkoriban a vadászat nem sportot jelentett, sokkal inkább az éhezés miatt kényszerültek rá.


Az itt élők rendszeresen összegyűlnek, hogy köszöntsék a centenáriumi születésnapost, de most a koronavírus miatt Lai csak a családja és néhány barátja körében tudott ünnepelni. Szívesen elevenítette fel, hogy mennyiféle foglalkozása volt, a juhásztól kezdve a szakácsig, noha főzni sem tudott. Maria, a felesége 97 éves és egykoron apáca szeretett volna lenni. Férje nevetve idézi fel, hogy erre ő azt válaszolta, hogy akkor ő meg papnak áll.

Piuccia Lai (aki nem rokona Vittorio-nak) február 21-én lesz 100 éves, ő lesz a faluban élők között a tizedik, aki átlépte a bűvös kor küszöbét. Még repülőre is száll, Milánóba megy a fiához, hogy együtt ünnepeljenek! Hihetetlen, hogy 10 pápát ismert élete során, túlélte a fasizmust és a demokrácia születését is, amikor 1946-ban nőként először szavazhatott.

A kutatók elszántan vizsgálódnak, keresik a magyarázatot a rendkívül kiugró arányokra. Valószínűleg, hogy az aktív életmód és a sok zöldséget tartalmazó mediterrán diéta is hozzájárul a hosszú élethez, de van itt még valami. Alighanem a közösségben rejlik a megtartó erő. Ezek az idősek sosem magányosak, szeretettel veszik körbe őket a faluban élők és a családtagok.