Hogyan csinálják?

2021.08.31. 12:40

Megelőzés

forrás: raketa.hu

Japánban a második világháború óta kitartóan növekszik a születéskor várható élettartam, vajon hogy csinálják? A rakéta.hu cikke.

 

A születéskor várható élettartam egy hipotetikus szám, amely tulajdonképpen nem azt jelzi, hogy egy adott évben született emberek pontosan hányadik életévükben fognak elhunyni, hanem egyfajta lenyomatát adja annak az évnek a halálozási tendenciájáról, és bemutatja, hogy, amennyiben a körülmények semmiben nem változnának, nagyjából mire lehetne számítani az átlagos életkort illetően. A valódi világ azonban nem így működik, az emberek életkörülményei folyamatosan változnak, ezzel együtt a halálozási ráta is módosul és a várható élettartam ennek megfelelően minden évben más és más, de általában pozitív irányba mutat, tehát növekedik.


Ezt a tendenciát megszakíthatják háborús időszakok, de az egészségügyi ellátás javulása, a jobb életkörülmények, az élelmiszerekhez, gyógyszerekhez való hozzáférés könnyebbsége és még sok más tényező miatt a legtöbb ország lakosai egyre tovább élnek.

A 2020-as év azonban nem várt statisztikákat produkált: a járvány miatt olyannyira megnőttek a halálozási mutatók, hogy még a jobb módú országokban is jelentősen visszaesett az átlagos várható élettartam.

Akár másfél évvel is, ami sok helyen a második világháború óta nem látott negatív változást jelent.

Európában az Eurostat adatai szerint a legjelentősebb visszaesés Liechtensteinben figyelhető meg, náluk 2,4 évvel csökkent a születéskor várható élettartam 2019-hez képest, bár előtte magasabbak voltak a mutatók, mint sok más országban (majdnem 85 év volt 2019-ben), de jelentős a változás Spanyolországban (1,6 év csökkenés), Bulgáriában (mínusz 1,5 év az előző évi 75 évvel összehasonlítva), Litvániában, Lengyelországban és Romániában (mínusz 1,4 év mindegyik országban) is.


Magyarországon az Eurostat szerint 0,8 évvel kevesebb élethosszra lehetne számítani, ha a tendenciák nem javulnának, de a KSH (Központi Statisztikai Hivatal) is kiadta a jelentését, eszerint a férfiaknál 72,21, a nőknél 78,74 év az átlagos várható élettartam 2020-ban, ez szintén visszaesést jelent 2019-hez képest, nagyjából 0,6 körüli évvel.


Az Egyesült Államokban a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) mutatta be a legújabb statisztikákat július 21-én, eszerint a 2019-es 78,8 év helyett 77,3 ,vagyis másfél évvel kevesebb a várható élettartam. Ez a második világháború, pontosabban 1943 óta a legnagyobb visszaesést jelenti, ami egy éven belül bekövetkezett.

A jelenlegi adatok azonban a következő évek statisztikáit nem tükrözik, mivel a számok vélhetően nagyot fognak változni a járvány elmúltával és vannak olyan országok is, ahol még ebben a negatív helyzetben is növekedtek az értékek, követve az elmúlt évtizedek folyamatosan javuló irányát. A legjobb példa erre Japán, ahol a 2020-as átlagos várható élettartam a férfiak esetében már 81,64 év, a nők esetében 87,74, ami nagyjából 0,2, illetve 0,3 évvel hosszabb élettartamot jelent, mint amire 2019-ben lehetett számítani. Őket a nőknél csak Hongkong, a férfiaknál Hongkong és Svájc előzi meg, a japán lakosok folyamatosan növekedő életkora azonban olyan szempontból is egyedülálló, hogy a növekedés a második világháború óta jóformán állandó jellegű, és bizonyos tanulmányok szerint szoros összefüggést mutat nem csak az életkörülményekkel, hanem az étkezési szokásokkal is.

 

A cikk folytatását a rakéta.hu oldalán olvashatják!