Időskorban is ugyanolyan fontos az aktív élet

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2021.05.05. 18:47

Megelőzés

forrás: Australian Government Department of Health

A fizikailag aktív és fitt életmód minden életkorban sokat tesz hozzá ahhoz, hogy jó életminőségben élhessünk. Természetesen azonban változó az, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk.
Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára. 

Általánosságban azt tanácsolják, hogy függetlenül az életkorunktól, testsúlyunktól és egészségi állapotunktól, minden nap tegyünk valamit az egészségünkért. Ideálisnak azt tartják, ha minden nap  legalább 30 percet fordítunk arra, hogy valamilyen fizikai aktivitást végezzünk. 

Ha jelenleg ezt nem tesszük, ne ijedjünk meg, nem kell azonnal napi fél órával elkezdeni: már kevés, az adott fittségi szintünkhöz igazított mindennapos mozgással is sokat tehetünk magunkért. Ahogyan erősödünk, úgy emeljük fokozatosan az aktivitásunk hosszát és nehézségi fokát. A felejtek.hu oldalán is közzéadtunk olyan gyűjteményt, ahol időseknek ajánlott tornákat ismerhetnek meg, ezeket ide kattintva olvashatja.

A napi aktivitásunk szerencsés esetben többféle tevékenységből adódik össze és segíti az állóképességünk, izomerőnk, egyensúlyunk és hajlékonyságunk fejlesztését is.

Azok számára pedig, akik egész életükben sportosak voltak, azt tanácsolja a minisztérium útmutatója, hogy nyugodtan folytassák idős korban is a számukra élvezetes testmozgást, ügyelve arra, hogy az továbbra se jelentsen sérülés- és egyéb veszélyforrást.