Mit tanulhatunk a többnyelvű apácáktól?

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2019.11.15. 14:00

Megelőzés

forrás: EurekAlelrt

A waterlooi egyetem egy frissen közzétett kutatásának eredményei szerint segíthet a demencia megelőzésében, ha valaki jó nyelvi képességekkel rendelkezik.

Az amerikai "Apácakutatás" néven ismertté vált, nagyszabású vizsgálatsorozat keretében egy római katolikus apácarend tagjait vetették széleskörű kutatási repertoár alá. Ezek egyike a nővérek testi és szellemi egészségét vette górcső alá.

Dr. Suzanne Tyas közegészségügyi professzor és munkacsoportja azt figyelte meg, hogy azon apácák között, akik négy vagy több idegen nyelvet beszéltek, csupán 6 százalék volt a demencia előfordulása - szemben a pusztán egyetlen nyelvet birtoklók 31 százalékos arányával. Érdekes módon, a két vagy három nyelvűek között nem mutatkozott jelentős csökkenés a demencia kockázatát illetően.

A kutató elmondta, azért választották az apácákat vizsgálati alanynak, mivel ez a hivatás már egészen fiatalon magához vonzza gyakorlóit, ezért a nővérek felnőttkori tapasztalatai és külső körülményei nagyjából megegyeznek. Így a vizsgálatok során kisebb a torzító hatása az egyének társadalmi-gazdasági státuszának és más környezeti vagy belső jellemzőinek. Emiatt aztán a korai tényezők hatása élesebben megmutatkozik a későbbi egészségügyi adatokban. 

Dr.Tyas hozzátette, hogy a nyelv az embereknél igen összetett képesség, a nyelvek közötti váltás pedig extra szellemi erőkifejtést jelent. Könnyen belátható tehát, hogy akik gyermekkorukban négy nyelvre jutó szellemi edzést végeztek rendszeresen, később is jobb kognitív egészségnek örvendenek.

A kutatás során az apácák írásos produktumait is közelebbről megvizsgálták. Azt tapasztalták, hogy az írásban kifejeződő jó nyelvi készségek, például az ötletgazdagság még a beszélt nyelvi képességeknél is jobban védhetnek a demenciával szemben.

A tudósok mindezekből most azt próbálják megfejteni, hogy a nyelvi készségeknek vajon melyik aspektusa - a korai nyelvgyakorlás, az idegen nyelvek gyakori használata, az egyén által beszélt idegen nyelvek hasonlósága vagy különbözőségei - használható fel a legnagyobb sikerrel annak érdekében, hogy a következő generációk védettebbek legyenek a demenciával szemben.