Háziállatokkal az egészségért

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2019.10.16. 09:30

Megelőzés

forrás: Wales Online

 

Egy friss kutatás szerint 10 százalékot csökkent azoknak a vérnyomása, akik naponta negyed órán át simogattak kutyát vagy akár csak egy plüssállatot. Az érintéssel ugyanis a test természetes "jóllétet fokozó" hormonjai szabadulnak fel, mint a szerotonin és oxitocin. Emellett a kortizol, a "stresszhormon" szintje is csökken a vérben. A szerotonin olyannyira fontos anyag testünkben, hogy az antidepresszánsok is ennek a hormonnak a hatásait próbálják szimulálni.

 

Úgy tűnik, ráadásul nem csupán a kutyákkal töltött idő hat jótékonyan az egészségre, hanem ugyanennyire áldásos az is, ha valaki macskát, nyulat, teknőst vagy akár ezek plüss figuráját simogatja.

 

A napi kontaktus jelentősen csökkenti nem csak a vérnyomást, hanem az egyének szorongását is, mellyel kifejezetten ajánlott kiegészítő terápiát jelentenek minden mentális betegségben, köztük az Alzheimer-kórban és más demenciákban is.

 

Az állatok ráadásul az élet más területén is számos kedvező hatással bírnak.

 

Egy német kutatásban például az derült ki, hogy akik állatokkal együtt nőnek fel, nem csak jobb immunrendszerrel rendelkeznek későbbi életük során, hanem sejtjeikben alacsonyabb a stresszre adott gyulladásos immunválaszok szintje is, mint az állatokat mellőző környezetben növekedett személyeké.

 

Egy idősek otthonában végzett kutatás pedig arra az eredményre jutott, hogy a kiskutyákkal eltöltött időt kifejezetten komoly társas ingernek élték meg az ott élők. Egészen annyira, hogy kevésbé érezték magukat magányosnak egy-egy ilyen alkalom után, mint amikor emberek között voltak ugyanennyi időt.

 

Az állatok ráadásul közvetett módon hatékony antidepresszánsok is. A kutyákkal bizony minden nap kell sétálni, a testmozgás pedig olyannyira jót tesz a mentális egészségnek, hogy rendszeresen végezve az antidepresszánsokkal és bizonyos terápiákkal is képes lehet felvenni a versenyt. A terápiás kutyák alkalmazása mellett mindezeken túl a tapasztalatok szerint a fájdalomcsökkentő gyógyszerek dózisát is rendszeresen csökkenteni lehet.

 

Az agy számára már maga az állatok látványa is komoly előnyökkel jár. Egy kifejezetten Alzheimer-kórral élőket vizsgáló kísérlet során azok a betegek, akik egy akvárium előtt étkeztek, többet ettek és kevesebbet ringatták magukat előre-hátra.

 

Szőrös kedvenceink arra is rávesznek bennünket, hogy másokkal kapcsolatba lépjünk. A kutyasétáltatás során szinte elkerülhetetlen, hogy mások társaságában töltsünk hosszabb-rövidebb időt, ami segít a magányérzet csökkentésén. A tudományos eredmények alátámasztják a társas interakciók fontosságát: csökken a depresszió és nagyobb az esélyünk a hosszú életre is, ha megfelelő kapcsolatokat ápolunk.

 

Az állatokkal kialakított kapcsolat abban is a segítségünkre van, hogy a nehéz helyzetekkel megküzdjünk. Kutyánk, cicánk vagy más háziállatunk könnyen ráhangolódik érzéseinkre, hangulatunkra és minden állattartó ismeri azt a kellemes érzést, amit kedvencünkkel való összebújás jelent. Az Amerikai Szívtársaság jelentése szerint a háziállattartás csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát és hozzájárul a hosszabb élethez.

 

Érdekes módon ráadásul nem csupán szőrös barátaink segítenek megbirkóznunk a depresszióval. Egy kutatásban például öt tücsköt bíztak az idős résztvevők gondjaira. Nyolc héttel később azok, akik a rovarokért feleltek, kevésbé voltak depressziósak, mint a tücsökkel nem foglalkozó társaik.

 

Nagy elköteleződést jelent a háziállatok tartása, ám akinek belefér életébe és lehetőségeibe, hatalmas örömöt és jótékony testi-lelki hatásokat hozhat mindennapjaiba a kedvenccel töltött idő.