Magány és szorongás jellemzi ma az időseket

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2021.05.27. 14:05

Gondoskodás

forrás: Alzheimer and Dementia Support Services

A koronavírus-járvány az egész világ lakosságára óriási hatást gyakorolt és ez alól a demenciával élők sem jelentenek kivételt. A karantén miatti izoláció és magány kiváltképp az idős embereket fenyegeti, hiszen ők nem feltétlenül képesek lépést tartani a modern telekommunikációs vívmányokkal.

Most, hogy lazultak a karanténra vonatkozó előírások, talán már a magány elleni harc sem tűnik annyira reménytelennek és ahol biztonságos, ott már nem fognak az idős családtagok vagy az idősotthonban élő szeretteink sem kimaradni a családi ünnepekből, programokból. Továbbra is rendkívül fontos azonban a biztonsági előírások betartása, a fizikai távolságtartás, maszkviselés és gyakori kézmosás. Ha úgy ítéljük meg, hogy demenciával élő hozzátartozónk számára nem biztonságos még a gyakori találkozás vagy épp jelenleg ez nem lehetséges, mindenképp figyeljünk oda arra, hogy gyakori telefon- vagy levélkapcsolatban maradjunk. 

Az izoláció mellett a napi rutin felborulása is megnehezítette a demenciával élők alkalmazkodását. A megszokott társas kontaktus lecsökkenése és adott esetben a szokásos programok elmaradása sokakban erősítette a szorongást, esetleg viselkedéses nehézségekhez vezetett. Gyakori példa, hogy vannak, akik még most is nehéznek tartják az alkalmazkodást a változásokhoz és a szabályok enyhülésével sem akarnak kimozdulni otthonról.

Végül pedig fontos megemlíteni, hogy a személyes gondoskodást nyújtó családtagok lelki egészségére is megterhelően hatott a koronavírus-járvány. Sokak életéből az a heti vagy kétheti kis kikapcsolódás is eltűnt, amit azelőtt a pszichés vésztartalékaik feltöltésére fordíthattak. Ráadásul a demenciával élő szerettük életének változásai arra is kényszerítették őket, hogy újfent másfajta támogatási és megküzdési módokat találjanak ki a válság okozta helyzetre. Többen arról számoltak be, hogy különös nehézséget jelent, hogy szerettük nem emlékszik a biztonsági előírásokra és nem tart fizikai távolságot, vagy épp nem érti, miért is kell maszkot használni.

Egy biztos, a világjárvány hatása lelki értelemben sem múlt el nyomtalanul. Hosszú idő lehet még, mire alkalmazkodunk a megváltozott élethez és szabályokhoz és újfajta megoldásokat dolgozunk ki arra, hogy mind mi magunk, mind demenciával élő szerettünk együtt tudjon élni ezzel a helyzettel. Amennyiben úgy érezzük, hogy különös lelki megterhelést jelent jelen helyzetben mindez, feltétlenül beszéljünk problémáinkról háziorvosunkkal vagy pszichológus szakértővel.