Figyeljünk oda a bőr védelmére

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2020.07.18. 09:00

Gondoskodás

forrás: Alzheimer Ireland

Nyomási fekély (decubitus, felfekvés) alatt azokat a bőrsérüléseket értjük, amikor egy adott testtájékra hosszabb időn keresztül olyan nyomás nehezedik, ami lecsökkenti vagy teljesen megakadályozza a terület vérellátását. Ha vörös foltokat veszünk észre a demenciával élő szerettünk testén, ami nem múlik el pár óra alatt, elképzelhető, hogy nyomási fekélyről van szó. A keveset mozgó, idős emberek különösen ki vannak téve kialakulásuknak.

A személyes gondoskodás során az öltözködés, mosakodás alkalmával mindenképp figyeljünk a fenti jelekre. Akkor is érdemes átvizsgálni hozzátartozónk testét, ha viselkedésével  fájdalomról, kényelmetlenségről tesz tanúbizonyságot, vagy ezekről panaszkodik. 

Javaslatok személyes gondoskodást nyújtóknak:

    • Igyekezzünk egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozást biztosítani a demenciával élő betegnek. A megfelelő tápanyagellátás a bőrt is segíti védekezni a külső behatások ellen.

    • Segítsünk szerettünknek rendszeresen mozogni. A fizikai aktivitás a vérkeringés fokozása révén segít a nyomási fekélyek megelőzésében.

    • Ha a demens beteg inkontinens (vizelet- vagy székletvisszatartási nehézségei vannak), sose hagyjuk hosszan a nedves ruháiban vagy az átnedvesedett ágyban. Ha a vizelet hosszabb időn keresztül érintkezik a bőrrel, nagyban csökkenti a bőr ellenállását a sebek kialakulásával szemben.

    • Kerüljük a szűk ruházatot, kiváltképp a lábaknál.

    • A nyomási fekélyek kialakulásának kedvez a szélsőséges meleg és nedvesség, ezért próbáljuk megakadályozni, hogy a demenciával élő személy túlzottan izzadjon vagy kimelegedjen.

    • Minden mosakodás után alaposan szárítsuk meg a bőrt, különösképp odafigyelve a bőrredőkre. Dörzsölés helyett finoman itassuk fel a törölközővel a vizet.

    • A kipirosodott bőrt soha ne dörzsöljük vagy masszírozzuk, ezzel ugyanis tovább ronthatunk a problémán.

    • Kérjük meg a demens beteget, hogy időnként váltson ülőhelyzetet vagy forgassuk őt fektében.


Az időben felfedezett nyomási fekély könnyen kezelhető, azonban ha súlyosra fordul, igen komoly helyzet alakulhat ki. Feltétlenül forduljunk tehát orvoshoz már az első jelek megjelenésekor!