Művészet a lelki egészségért

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2020.01.29. 07:45

Gondoskodás

Küzdelem a demenciával


Joane Deaker művész, az Új-Zélandi Demenciaszövetség szerzője a szülei révén maga is érintett az Alzheimer-kórban. Ezúttal a személyes gondoskodást nyújtó hozzátartozókkal végzett munkájáról írt. 

Rajzkurzusának egyik résztvevője, Shirley Chaney a vaszkuláris demenciával élő férjét támogatja. 53 év házasságot követően a nőnek nagy nehézséget jelentett a betegség következményeinek elfogadása, ezért úgy döntött, haragját, szomorúságát és reménytelenségét – azaz személyes gyászfolyamatát – a művészet segítségével fejezi ki.

Habár sosem foglalkozott rajzolással, pár hónap alatt megtanulta az alapokat; úgy érzi, nagy segítség számára a mindennapokban, hogy ezzel le tudja kötni figyelmét. Shirley azt tapasztalja, hogy minden egyes rajzolást követően jobb a hangulata és optimistább. Mindez nem olyan meglepő annak ismeretében, hogy a művészeti tevékenységek jól leírt módon javítják a mentális egészséget és a pszichés megküzdési készséget. 

Shirley azt érzi, hogy soha nem látott mértékben javult az életminősége. Úgy írja le ezt a tapasztalatot, mintha életének addigi részét lehúzott redőnyökkel élte volna, ám a rajzolás nyomán új világosság járta át mindennapjait. Meleg szívvel ajánlja a művészeti önkifejezést mindenkinek.

Joane szerint a rajzolás három fő komponensen keresztül tud ilyen csodálatos hatást elérni. Egyrészt ahhoz, hogy realisztikus alkotást készítsünk, elengedhetetlen a jelenben lennünk és aktívan figyelni az adott tárgyra, valamint a jelenben megélt pillanatra. Egy tudatos jelenlétre, a napi gondoktól való elszakadásra tanít. 

 

Művészet a lelki egészségért

 

Másrészt a rajzolás folyamatos kihívásokat rejt magában és egyre több elsajátított készség és technika ígéretét nyújtja – mindezt rendkívül kis anyagi befektetéssel és kevés eszközzel. Emiatt széles körben elérhető módszer, anyagi lehetőségektől szinte függetlenül.

Végül pedig azért is rendkívüli élmény a rajzolás a művész-tanár szerint, mert általa ugyanazon témáról mindenki más és más alkotást készít, ezek megosztásával pedig az emberek könnyen tudnak kapcsolódni egymáshoz, legyenek bármilyen életkorúak, neműek vagy hátterűek is. 

 

 

(alzheimers.org.nz)