Az Amazonas hordozhatja a hosszú fiatalság titkát

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2021.06.16. 08:43

A demenciáról

forrás: Science Daily

A bolíviai Amazonas területén élő tsimane indiánok kerültek nemrégiben a tudományos érdeklődés középpontjába. Azt találták ugyanis a kutatók, hogy sokkal kisebb arányú náluk az agy életkorral együtt járó sorvadása. Olyannyira, hogy nyugati társaikhoz képest 70 százalékkal lassabban csökken agyuk tömege az idősödés során. Mindez azért is kiemelkedő jelentőségű, mert sok esetben az agy sorvadása áll a demencia hátterében.

A vizsgálat során a tudósok mintegy 746 tsimane indián agyáról készítettek képalkotó eljárással felvételt. Ezek alapján kiszámították agyuk tömegét és ennek az adott személy életkorával való kapcsolatát. Végül az adatokat hasonló életkorú amerikai és európiai résztvevőkkel hasonlították össze.

Az eredmények azt mutatták, hogy az amazonasi őslakosok esetén a középkorúak és idősek agya közötti különbség 70 százalékkal kisebb, mint a nyugati emberek esetében. Ez arra utal, hogy a tsimanék körében alacsonyabb az életkorral együtt járó agyi sorvadás mértéke, ezzel együtt pedig feltételezhetően a szellemi hanyatlás és demencia előfordulása is.

Az okok között a kutatók a modern nyugati ember mozgásszegény életmódját állítják szembe az indián őslakosok aktív életmódjával. Mindemellett míg a mi táplálkozásunkban jelentős szerepet kapnak a telített zsírsavak, addig a tsimane törzs tagjai javarészt zöldségeket, halat és sovány húsokat fogyasztanak. 

Dr. Anderi Irima, a május végén megjelent tudományos publikáció szerzője kiemelte, hogy ez a természetes kísérlet remekül rávilágít arra, hogy a modern nyugati életmód milyen módokon vezet az agy öregedéséhez és a demencia kialakulásához. Hozzátette, hogy az agy öregedését lassító, mögöttes életmódbeli tényezők pontosan ugyanazok, mint amik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is szerepet játszanak. 

A tsimane törzs tagjait nem első alkalommal vizsgálják. 2017-ben már nagy nyilvánosságot kapott az az eredmény, miszerint időseik szív- és érrendszeri egészsége egészen példátlan a világon. Mindez a jelenlegi adtok fényében arra is utalhat, hogy a demencia kialakulásában is nagyobb szerepet játszhatnak a szív- és érrendszeri kockázati tényezők, mint eddig gondoltuk.