A menopauzának is köze lehet a demenciához

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2020.09.28. 10:27

A demenciáról

forrás: Independent

A göteborgi egyetem kutatóinak új vizsgálati eredményei szerint magasabb a demencia kialakulásának kockázata azon nők körében, akiknél később kezdődött a menopauza. 

Az ösztrogén hormon feltételezhetően fontos szerepet játszik a demencia kialakulásának kockázatában. Mindez arra is magyarázat lehet, hogy miért van a 85 évnél idősebbek között kétszer annyi nő, mint férfi a demenciával élők között. 

A kutatók több, mint ezerháromszáz nő esetében követték nyomon a nők ösztrogénszintjével kapcsolatba hozható fontos életeseményeket és a későbbi demencia kialakulását. A terhesség, szülés és szoptatás időszaka például mind jelentősen megváltozott hormonális közeget hoz létre. A részletes adatok pedig segítenek jobban megérteni az ösztrogénszint, a menopauza és a demencia kockázatának összefüggéseit.

A kutatási adatok szerint ugyanis azoknál, akik életében 33 évet ölelt fel a termékeny időszak, 16 százalékos, míg az öt évvel hosszabb, 38 évnyi reproduktív periódust megélő nők körében 24 százalékos volt a betegség kockázata.

A szerzők ugyanakkor kiemelik, hogy legtöbb nő esetében, akiknél késői menopauzáról beszélhetünk, nem alakul ki demencia még akkor sem, ha összességében esetükben magasabb a kockázata.

A kutatást az Alzheimer & Dementia szaklap tette közzé.