Jobb mielőbb tudni az Alzheimer-kórról

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2020.07.27. 09:20

A demenciáról

forrás: Daily Caring

Sokak számára ijesztő, amikor magukon vagy szerettükön észlelik a szellemi hanyatlás első jeleit - például a feledékenységet vagy a döntéshozatal megváltozását.

A legtöbben ilyenkor azonnal az Alzheimer-kórra vagy demenciára gyanakodnak, ám fontos tudnunk, hogy időnként más, orvosilag jól kezelhető állapot áll a tünetek mögött. Épp ezért is létfontosságú a mihamarabbi kivizsgálás. Amennyiben végül mégis demenciát állapítanak meg az orvosok, szintén rendkívüli szerencse, ha mielőbb megtörténik mindez; értékes időt nyerünk vele a jövő tervezésére vonatkozóan.

Az alábbiakban az öt legfontosabb okát mutatjuk be annak, miért is fontos az Alzheimer-kór vagy más demenciák időben történő kivizsgálása és megállapítása.

 

1. Lehet, hogy nem is demencia vagy Alzheimer-kór

Az emlékezetet és gondolkodást érintő tünetek mögött időnként teljesen más betegség áll. Sok olyan, gyógyítható állapot van, mint például a húgyúti fertőzések, a kórházi delírium vagy a gyógyszer mellékhatás, ami a fenti jelenségekkel jár.

Ha idős szerettünket nem vizsgálják ki, nem kap esélyt arra, hogy megtudjuk, hogyan lehetne a legjobban segíteni rajta.

 

2. Az elérhető kezelések legnagyobb hatásfoka

A mihamarabbi Alzheimer-kór vagy demencia diagnózist követően azonnal megindulhat az állapot menedzselése. A korai stádiumokban gyakran elég a gyógyszer és az életmódbeli változtatás, amikkel késleltethetőek a későbbi, súlyosabb tünetek.

 

3. Lehetőség a tervezésre

A betegség megállapításával időt nyerünk arra, hogy megtervezhessük a jövőt.

Amíg még szerettünk szellemileg megfelelően funkcionál, meghozhatja a jövőbeli ellátásáról és pénzügyeiről szóló fontos döntéseket, aláírhat jogi papírokat és kinevezhet valakit, aki később eljár majd helyette a lényeges kérdésekben.

Ekkor nyílik lehetőség arra is, hogy az életvégi kérdésekről nyilatkozzon. Ha arra kerül a sor, a hozzátartozóknak így nem kell majd ezekről vitatkoznia vagy szorongania a döntés miatt.

 

4. Az idő ajándéka

A korai Alzheimer-kór vagy más demencia diagnózisa arra is lehetőséget nyújt, hogy a még jó állapotú szerettünk megvalósíthassa azokat az álmait, amiket eddig csak dédelgetett. 

 

5. A támogatás megszervezése

Amíg nem tudjuk, mi okozza az aggasztó tüneteket, igen nehéz hatékony segítséget és támogatást szerezni. Amikor azonban már pontosan kirajzolódott a betegség, célzottan tudunk önsegítő csoportokat és gyakorlati segítséget keresni az előttünk álló időszakra. Érdemes nem csak a demenciával élő szerettünk, hanem saját magunk, mint személyes gondoskodást nyújtó személy támogatásáról is gondolkodni már jó előre.