Az Alzheimer-kór nem csak a betegeket érinti

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2020.02.03. 16:00

A demenciáról

Gondoskodás

forrás: Alzheimers Association

Az Amerikai Egyesült Államokban 16 millióan érintettek, akik az Alzheimer-kórban vagy más demenciákban személyes gondoskodást nyújtanak. Habár magyar adatok nem állnak rendelkezésre, gyaníthatóan nálunk is jelentős azok száma, akik a feltételezett mintegy negyedmillió demenciával élő beteg hozzátartozójukat támogatják a mindennapokban. A legtöbb esetben a családtagok igen csekély állami hozzájárulást kapnak az otthonápoláshoz, mindez pedig azt jelenti, hogy a személyes gondoskodást nyújtók sokszoros kihívással néznek szembe. 

 

A következőkben tíz olyan ötletet olvashat, amivel támogathatjuk a demenciával élőkről gondoskodó családokat. Akármilyen csekélységgel is segítünk, az érintetteknek mindez a világot jelentheti.

 

1. Bővítsük tudásunkat az Alzheimer-kórról, a betegség hatásairól és arról, hogyan is támogathatjuk a demenciával élő személyt és hozzátartozóit.


2. Legyünk türelmesek - a demencia diagnózisához hosszú idő alatt tud alkalmazkodni mind a beteg, mind pedig családja.


3. Maradjunk kapcsolatban. Egy telefonhívás, képeslap vagy látogatás is rengeteget számít.


4. Biztosítsunk támogató jelenlétet. Az érintett család számára nagy stresszt jelenthet a betegség, ezért segítségünk és barátságunk felbecsülhetetlen értéket jelent ezekben az időkben.


5. A demenciával élőt is vonjuk be. Ne hagyjuk ki a beszélgetésből pusztán az állapota miatt.


6. Segítsünk a család teendőiben. Főzzünk nekik ebédet, intézzünk el egy-egy kisebb feladatot vagy hozzuk-vigyük autóval a demenciával élő személyt. 


7. Mozdítsuk ki a családtagokat otthonról. Menjünk el velük sétálni vagy üljünk be egy kávézóba, hogy legalább erre a kis időre eltávolodhassanak a mindennapoktól.


8. A demenciával élővel is töltsünk el időt kettesben - ezáltal a családtagoknak is felszabadul az ideje, hogy önmagukkal foglalkozhassanak.


9. Legyünk rugalmasak - elképzelhető, hogy még a személyes gondoskodást nyújtók sem tudják azonnal, milyen támogatásra is van szükségük. Néha időbe telik, mire leülepednek a dolgok.


10. Támogassuk az Alzheimer-kór és más demenciák ügyét

 

A demenciában érintett családtagok üzenetei a nagyközönség felé:

    • "Időre van szükségünk, hogy alkalmazkodjunk az új helyzethez."
    • "Szeretnénk továbbra is kapcsolatban maradni másokkal"
    • "Önmagunkra is szeretnénk időt fordítani"
    • "Nagyra értékeljük az apró gesztusokat is"