Demenciabarát borbély járja az idősotthonokat

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2019.12.28. 17:00

A demenciáról

forrás: CNN

Az északír Lenny White demenciabarát borbély. Asszisztensével, Jonathan White-tal Belfast idősotthonait járják, és az Alzheimer-kórral élő lakók életminőségének javítására tették fel hivatásukat. Lenny minden egyes intézményben a régi idők hangulatát megidéző szalont rendez be, ahova belépve az idős urak otthonosan érezhetik magukat. A korhű zenét egy lemezjátszó szolgáltatja olyan előadók slágereivel, mint Elvis Presley, Dean Martin vagy Frank Sinatra.
White kiemelte, hogy a régmúlt emlékek felidézésével megpróbál egy kis pozitivitást csempészni a lakók mindennapjaiba.


Az idősotthonok dolgozói mind megerősítik a borbélynál történő látogatás hangulatjavító hatását. Elmondásuk szerint az Alzheimer-kórral és más demenciával élő időseket nehéz bevonni a különféle aktivitásokba, ám a demenciabarát szolgáltatás után kivirulnak. A borbély érkezése minden egyes alkalommal felvidítja a lakókat, akik ilyenkor már alig várják a hajvágást és beszélgetést Lennyvel és Johnnyval. 


Mivel az Alzheimer-kór és demencia esetében jelenleg nem létezik gyógymód, ezért létfontosságú, hogy az ezekkel a betegségekkel élők életminőségét minél több oldalról támogassuk. Az ilyen és hasonló programok is ehhez járulnak hozzá, javítva a demenciával élők általános állapotát és emelve az élettartamukat. 


Nem csak az időseknek segít azonban a kezdeményezés: Lenny arról számolt be, hogy ezeket az alkalmakat ő is nagy izgalommal várja és úgy érzi, a kezdeményezéssel új célt talált az életében. A legfontosabbnak azt tartja, hogy a demenciával élőket úgy kezeli, mint bármilyen más embert – mára szoros barátságokat alakított ki az idősotthon lakóival.