Szaglásteszt fedheti fel a demenciát

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2019.05.31. 09:00

A demenciáról

forrás: The Guardian

Az öregedéssel együtt a szaglás is romlik – azonban egyes esetekben az illatok azonosításának romló képessége különböző betegségekre is utalhat. A kutatások szerint szaglástesztek lehetnek segítségünkre a demencia felfedezésében.

 

Bizonyos eredmények szerint azok az idősek, akik nem tudnak beazonosítani bizonyos szagokat, várhatóan hamarabb hunynak el, mint a megtartott szaglási képességgel rendelkezők. Más adatok arra mutattak rá, hogy az illatok azonosításával és az azokra történő emlékezéssel kapcsolatos nehézségek már akkor előrejelzik az Alzheimer-kór magasabb kockázatát, amikor még nincsenek jelen a szellemi hanyatlásra utaló jelek.

 

Most azonban úgy tűnik, hogy még ennél is szélesebb körben alkalmazhatóak a szaglási tesztek. Prof. Honglei Chen kutató szerint feltehetően az immunrendszer problémái és egyes pszichiátriai betegségek esetében is megbízható előrejelzést kaphatnak az orvosok az illatok azonosításának károsodásából.

 

Tizenhárom évet átölelő, követéses vizsgálatuk során Dr. Chen és munkatársai 2200 idős ember egészségi állapotát figyelték az évek során. A kutatás kezdetén a résztvevőknek olyan mindennapos illatokat kellett beazonosítaniuk, mint például az eperé. Ennek a tesztnek az eredménye alapján az időseket "jó", közepes" és "rossz" szaglási képességű csoportokba osztották. Több mint egy évtizeddel később, mikor összegezték az adatokat, arra a következtetésre jutottak, hogy a kezdetben viszonylag jó egészségi állapottal, ám rossz szaglással rendelkező résztvevők körében 46 százalékkal magasabb volt a demencia vagy Parkinson-kór következtében történő, 10 éven belüli elhalálozás esélye.

 

Mindezeken túl az eredmények egy része arra is utal, hogy a fentiek mellett a szív- és érrendszeri betegségek károsító hatása is nagyobb szerepet kaphat a rossz szaglási képességekkel rendelkező idősek között.

 

A nemzetközi szakértők szerint ugyan a demencia és Parkinson-kór esetében jelenleg még nem rendelkezünk hatékony gyógymóddal, azonban fontos volna ezen betegek mielőbbi azonosítása és életminőségük javítása. Ennek érdekében pedig úgy tűnik, már szaglási tesztek is bevethetőek az orvosok eszköztárában.