Világújdonság mobilakalmazás

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2018.01.29. 16:43

Küzdelem a demenciával

Helyi Válasz

Az Alzheimer Café Győrben mutatták be a világújdonságnak számító alkalmazást. Az Alzheimer Master nevű, a betegek mindennapi életét megkönnyítő mobilapplikáció fejlesztését egy évvel ezelőtt kezdték el. Az alkalmazás teljes verziója olyan funkciókat tartalmaz, amelyek emlékeztetik az idős embert arra, hogy vegye be a gyógyszert, hozzátartozója a beteg múltjából származó fotókból készíthet és időzíthet számára diabemutatókat vagy videobejátszásokat. De a gondozó értesítést kap akkor is, ha az idős személy elhagyja otthonát. Az éjszaka felriadó betegnek az élettani változások regisztrációja után a program automatikusan felkapcsolja a villanyt és rövid hangüzenettel informálja arról, hogy éppen hol tartózkodik.

– Az alkalmazás az interneten is elérhető, le is tölthető. Nem csak betegeknek, hanem gondozóiknak, családtagjaiknak is hasznos átböngészni, megismerni. Büszke vagyok arra, hogy ez magyar fejlesztés – mondta dr. Menyhárt Miklós, az Alzheimer Café meghonosítója, Alzheimer-specialista, háziorvos. 

Az applikáció egyik fejlesztője a győri Benyőcs László, aki Feller Gábor győri pszichiáter, osztályvezető főorvos meghívására érkezett a találkozóra.

„Sajnos több generáción is volt alkalmunk megfigyelni ennek a betegségnek a lefolyását, tudjuk, milyen szörnyű helyzetbe kerülnek azok, akik elszenvedik, de azok is, akik nem tudnak segíteni szeretteiknek – mondta el Benyőcs László. – Ez a betegség kezdetben csak életvezetési bizonytalanságot okoz, később emlékezetkiesést, majd a végső szakaszban saját személyes emlékeink teljes elvesztését eredményezi.”

Az alkalmazást ide kattintva töltheti le!