Új demenciaközpont nyílhat hazánkban

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2017.12.29. 06:55

A demenciáról

Magyar Idők

Geriátriai szakkórházat és demenciaközpontot alakítanának ki a gyöngyösi kórház régi épületében. A javaslatot szakmai és politikai körökben egyaránt támogatandónak tartják – nyilatkozta a Magyar Időknek Weisz Péter. A kórház főigazgatója bízik abban, hogy hazai és akár uniós forrásokból hamarosan összejöhet az országosan is egyedülálló kezdeményezés megvalósításához szükséges mintegy 4,7 milliárd forint.

A fejlett országokhoz hasonlóan Magyarországon is egyre nagyobb kihívás a társadalom elöregedése. Az egészségügyi ellátórendszerre különösen nagy terhet ró az idősek szakszerű ellátása, hazánkban alig működnek geriátriai gondozók, osztályok, az időskori feledékenységgel, szakszóval demenciával küzdő betegek ellátása pedig gyakorlatilag teljességgel megoldatlan.

Weisz Péter, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház főigazgatója úgy gondolta, ezen a helyzeten érdemben változtatni tudnának azzal, ha a ma már teljesen üresen álló egykori ispotályépületből geriátriai szakkórházat és demenciaközpontot hoznának létre. Az ötletgazda főigazgató tájékoztatása szerint egy 250 ágyas intézetet hoznának létre, 200 ágyon geriát­riai és kiemelten demens-, 50 ágyon pedig hospice-ellátásra szoruló pácien­seket fogadnának.

A tervek szerint komplex, tehát nemcsak orvosi, hanem pszichológiai és jogi segítséget is nyújtanának az érintetteknek és családjaiknak, az időskori feledékenység különböző formái ugyanis a hozzátartozókra is rendkívüli terhet rónak. Az idős betegek szempontjából ugyanakkor az sem mindegy, hogy a tervezett intézményt csupán néhány tíz méter választaná el a közelmúltban felújított, korszerűen felszerelt, ultramodern műtővel és kiváló szakembergárdával rendelkező gyöngyösi kórháztól, illetve a szintén XXI. századi színvonalú szakrendelőtől, amelyekkel az alagsorokon keresztül zárt összeköttetés is könnyen kiépíthető.

A Bugát Pál Kórház működése az elmúlt időszak intézkedéseinek köszönhetően stabil és fejlődőképes, ez által az új részleg fenntarthatósága is garantáltnak tekinthető – fűzte hozzá a főigazgató. Weisz Péter hangsúlyozta: amellett, hogy a beruházás komoly terhet venne le a környék aktív kórházi osztályairól, Gyöngyös és egész Heves megye presztízsét növelné.

Új városképi központ jönne létre általa, hiszen Gyöngyös mai történelmi belvárosához néhány száz méterre lévő épületről van szó, amely egyúttal a természethez, a Mátrához is közel van, és az idősek lelki és testi egészsége szempontjából ez utóbbi ugyanolyan fontos, mint hogy ameddig csak lehet, aktív tagjai maradjanak a társadalomnak, amire pedig a központ városba ágyazottsága nyújt kiváló lehetőséget – magyarázza Weisz Péter.

Hozzáteszi: nem véletlenül választották a Pro Dignitas (az emberi méltóságért) kifejezést a tervezett szakkórház elnevezéséül, a legfontosabb érték ugyanis az emberi méltóság megőrzése, ennek elősegítése.

A geriátriai szakkórházat és demenciaközpontot egy 180 éve épült, 3500 négyzetméteres épületben alakítanák ki, amelynek a felújítása, átalakítása, felszerelése a számítások szerint körülbelül 4,7 milliárd forintba kerülne. A gyöngyösi kórház főigazgatója bízik abban, hogy miután az elképzelést a kezdetektől támogatja Horváth László, a Fidesz–KDNP helyi országgyűlési képviselője, és azt az állami kórházfenntartó, valamint az egészségügyi államtitkárság is előremutatónak tartja, az elkészült előterjesztés megvalósításához hamarosan a forrás is rendelkezésre áll majd.

A beruházás fontos pillére a Magyarországi Zsidó Hitköz­ségek (Mazsihisz) és a kórház között létrejött megállapodás, amely szerint a Mazsihisznak a budapesti Amerikai úton megvalósítandó geriátriai intézetéhez a gyöngyösi kórház adná többek között a diagnosztikai hátteret.

Weisz Péter úgy látja, hazai és uniós források is segíthetik a megvalósítást, az intézmény működtetésében pedig az állami mellett magánforrásokkal is számolnak, ugyanis már most jelentős az érdeklődés a centrum iránt külföldről, ezért meg szeretnék teremteni a magánellátás lehetőségét.

– Minél gyorsabban szeretnénk lépni, mert a társadalom öregedését nem tudjuk ugyan megállítani, de azért sokat tehetünk, hogy kitoljuk a minőségben megélhető életéveket – fogalmazott Weisz Péter.