A robotok is beállnak az ápolásba

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2018.07.31. 10:39

Gondoskodás

Medical Xpress

Manapság már robotok dolgoznak a gyártósorokon és ők segítenek az orvosoknak is a műtőkben. A raktárak árukészletét tartják nyilván, valamint az otthonok padlóját is robotok tisztítják. Egy nap a közeljövőben az Alzheimeres betegeknek is segíteni fognak.


Világszerte több kutatócsoport is azt keresi, hogy miképpen is tudnának a robotok az Alzheimer-kórban szenvedők mindennapjaiban részt venni. Némely robotok az ágyból ki- és beszállásban segítenek, emlékeztetnek a gyógyszerek bevételére, nyomon követik a hangulatukat és rendszeres jelentést küldenek az ápolóknak.


Egy dél-koreai modell, a Silbot3 meglehetősen sok reményre ad okot Elizabeth Broadbent új-zélandi egészségpszichológus kutató szerint. A robot hozzásegíti az időseket ahhoz, hogy tovább élhessenek otthonukban és ne kerüljenek idő előtt ápolási intézménybe. Igaz ugyan, hogy ezeket a feladatokat egy ember is képes elvégezni, ám a gondozókra háruló terhek igen magasak. Nem minden idősnek van ráadásul házi ápolója és akinek van is, neki is jár időnként a pihenés. A robotok pedig épp ezt az extra törődést adhatják meg Broadbent szerint. 


Más kutatók olyan robot kifejlesztésén dolgoznak, mellyel az Alzheimeres betegeket érintő magányt és elszigetelődést lehet megelőzni. Broadbent és munkatársai úgy találták, hogy egy japán bébifóka robot, mely a Paro névre hallgat, segít a demens betegek megnyugtatásában és társukként szolgál. Olyan idősek számára is jó megoldás lehet, akik nem tarthatnak saját háziállatot.


Egy másik csoport egy lépéssel tovább ment MARIO elnevezésű robotjukkal. Dympna Casey ír kutató szerint MARIO társaságot nyújt és segítségként szolgál a demens betegnek arra, hogy az idős képes legyen kapcsolódni és kapcsolatát fenntartani a családtagjaival és barátaival és olyan tevékenységekben vegyen részt, melyek érdeklik.  A robot sok olyan személyre szabott alkalmazást ajánl fel, amik mind a kapcsolódást segítik elő. Ezek egyrészt általánosabb dolgok, úgy mint a hírszolgáltatás, játékok, zene, másrészt olyan speciális programok, melyek segítenek a beteg magányosságérzésének csökkentésében. Az „Emlékeim” alkalmazásban például a beteg múltjával kapcsolatos fotók találhatók, melyek segítségével a robot beszélgetést folytat a beteg életéről. A „Családom és barátaim” alkalmazás a közösségimédiából szerez be és oszt meg információkat a beteg hozzátartozóiról. A „Naptár” funkció emlékeztet a családon vagy közösségen belüli fontos eseményekre.


Casey szerint a tesztelés során nagyon pozitív reakciókat kaptak a kórházakból és idősápolási intézményekből.


„A demenciával küzdő betegek teljesen elfogadták a robotot, csakúgy, mint az ápolók és a hozzátartozók. Pozitívan ítélték meg MARIO-t és általánosságban a robotokat a demenciaellátásban. A betegek élvezték a MARIO-val folytatott beszélgetéseket, gyakran, mint személyre utaltak rá, sőt volt, aki a barátjának tekintette” – meséli a kutató.
James Hendrix, az Alzheimer Szövetség tudományos igazgatója szerint is nagyon hasznosak lehetnek a robotok a demens betegek ellátása során. Rendkívül fontos szerepet tölthetnek be a fáradt ápolók asszisztálásával. „A demenciában szenvedők gondozói hatalmas terhet cipelnek. Ha van arra módunk, hogy ezt valamiképp enyhítsük, ha csak egy kicsivel könnyebbé tehetjük a dolgukat, az a demenciában szenvedő beteg számára is érezhető lesz. A személy, aki gondoskodik róluk, ugyanis kipihentebb, egészségesebb, boldogabb lesz” – magyarázta.


A robotok mindemellett az orvosoknak is segítenek az ellátás színvonalának emelésében azzal, hogy az idősek szellemi hanyatlásáról és egyéb egészségügyi problémáiról gyűjtik az adatokat és követik nyomon a beteg állapotát – tette hozzá Hendrix. 


Másrészt a humán ápolókra mindig is nagy szükség lesz. „Nem akarom, hogy teljesen személytelenné tegyük a demenciában szenvedők ellátását és megsegítését – hogy egy robotok által irányított raktárkészletként tekintsünk a betegekre” – tette hozzá. Úgy véli, hogy a robotika az ápolószemélyzet számára nyújt eszközöket és fontos megtartanunk az emberi gondoskodást a folyamatban.