Meglepő módon lehet kezelhető a demencia

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2018.01.10. 05:53

A demenciáról

HáziPatika

Egy friss amerikai kísérletsorozatban a kutatók egy gyógyíthatatlan betegség, a Huntington-kór kezelésére kerestek lehetséges megoldást. Ehhez olyan genetikailag módosított egereket használtak, amelyek az örökletes kórkép rágcsálóknál előforduló formájától szenvedtek. Az állatokat két csoportra osztották: egyik részük mindennap csak egy hatórás intervallumban kapott táplálékot, amikor a legaktívabb volt (tehát éjszaka). A kontrollcsoportba tartozó egerek bármikor ehettek a nap folyamán, ha megéheztek.

Az így kapott eredmények alapján feltételezhető, hogy a rendszerezett étkezés javítja a génkifejeződést az agy mozgásszabályozással összefüggő régiójában, az úgynevezett striátumban, amely gyakran sérül a Huntington-kóros embereknél. A kezelt rágcsálóknak javult a mozgáskoordinációjuk, továbbá egészségesebb volt a szívműködésük és az alvásminőségük is.

A kutatók bíznak benne, hogy a felfedezés emberek esetében is megállja a helyét, ezáltaljobbá teheti olyan betegek életminőségét, akik hasonló kórképekkel küzdenek. "Adataink arra engednek következtetni, hogy az étkezések következetes megtervezése szerepet játszhat a Huntington-kór kezelésében, valamint újfajta gyógymódok kifejlesztését is elősegítheti egyéb neurodegeneratív betegségekre vonatkozóan" - írta Chistopher Colwell, a Kaliforniai Egyetem professzora, a tanulmány szerzője.

A Huntington-kór örökletes genetikai betegség, amelyre jelenleg nem ismerünk semmilyen hatásos gyógymódot. Emiatt rendkívül nagy szükség van olyan életmódbeli tanácsokra, amelyek nem csupán a páciensek életminőségét javíthatják, de lassítják a kór lefolyását is" - tette hozzá a szakember. A tanulmányt az eNeuro idegtudományi szaklapban publikálták.