Ilyen a szuperöregek agya

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2018.03.12. 07:58

A demenciáról

Dívány

A 80 éves, vagy még annál is idősebb, de a hajlott koruk ellenére is kitűnő emlékezettel rendelkező öregek agya az Alzheimer-kórt előidéző fehérje lerakódások ellenére is kiválóan szuperál. A népesség nagyjából 5 százalékét kitevő „szuperöregekkel” foglalkozó kutatások szerint az életstílusuk és személyiségük lehet az, ami lehetővé teszi számukra, hogy megússzák a szellemi leépülést – írja a Science Alert.

A legtöbb hasonló kutatás az öregedéssel együtt járó szellemi leépülés, azaz a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának okaira koncentrál persze, akadnak ugyanakkor olyan kutatók is, akik inkább a kognitív képességeiket sokszor egészen a halálukig megőrző öregekre fókuszálnak. A neurológus Emily Rogalski szerint például sokat tanulhatunk a szellemi frissességüket megőrző 80 évesektől.

A kutató szerint többnyire olyan emberek tartoznak ebbe a csoportba, akik jobb és mélyebb kapcsolatokat ápolnak az ismerőseikkel és hajlott koruk ellenére kifejezetten aktív életet élnek. Az feltűnően optimista, kitartó és rugalmas öregek emellett sokat olvasnak, szeretnek utazgatni és általában extrovertált személyiségtípussal rendelkeznek. Az egészséges életmód alappilléreit már jóval kevésbé veszik egyébként komolyan: 71 százalékuk dohányzik, 83 százalékuk pedig rendszeresen italozgat is.

Az agyuk is máshogy fest egyébként, a neurológus szerint ugyanis jóval több úgynevezett von Economo neuronnal rendelkeznek, mint a kevésbé szerencsés társaik. A jobb memóriakapacitással összefüggésbe hozott idegsejttípusból sokszor még a húszévesekénél is több található a szuperöregek agyában, a csak az agy néhány régiójában megtalálható neuronok kulcsszerepet játszhatnak tehát a szellemi képességeink megőrzése terén.

Az elhunyt idősek boncolása során az is kiderült egyébként, hogy sok esetben az Alzheimer-kór kialakulásáért felelős fehérjeplakkok jelenléte ellenére sem tünedeztek el az öregek szellemi képességei, lehetséges tehát, hogy az Alzheimer-kór megfékezését is ezek a kutatások teszik majd lehetővé.