Gyógyítható lehet az Alzheimer-kór

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2018.03.05. 10:10

A demenciáról

HáziPatika

A gyógyszerfejlesztésnek csak a felfedező kutatások adhatnak lendületet: amint megfejtjük a betegségek mögötti idegsejthálózati vagy molekuláris mechanizmusokat, megvan az újabb gyógyszercélpont.

A fentieket Freund Tamás, az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa vallja, aki szerint belátható időn belül gyógyíthatóvá válhat az Alzheimer- és a Parkinson-kór is. A Magyar Tudományos Akadémia alelnökével a Manager Magazin készített interjút.

Az agykéreg működésével foglalkozó akadémikus az agykutatás Nobel-díjának tekinthető Agy-díjat (The Brain Prize) is kiérdemelte Buzsáki Györggyel és Somogyi Péterrel a memóriafolyamatokban kulcsszerepet játszó agyi ideghálózatok feltárásáért. Freund és kutatócsoportja olyan betegségek neurobiológiai vonatkozásával foglalkozott, mint az epilepszia, az oxigénhiányos agykárosodás vagy aParkinson-kór.

"A gyógyszergyárak figyelmét leginkább abban a szakaszában ragadják meg a kutatási eredmények, amikor az állatkísérletes betegségmodellek segítségével már validáltuk az új gyógyszercélpontokat, és eljutottunk a hasznosításig, a gyógyszerkémiai kutatásokig"
- magyarázza Freund Tamás, majd hozzátette: "Márpedig a gyógyszerfejlesztésnek csak a felfedező kutatások adhatnak lendületet: amint megfejtjük a betegségek mögötti idegsejthálózati vagy molekuláris mechanizmusokat, megvan az újabb gyógyszercélpont. Ez az előfeltétele annak, hogy tudjuk, melyik molekulát, melyik enzimet kell gyorsítani, lassítani, melyik receptort kell blokkolni, melyikre agonistát tervezni ahhoz, hogy a folyamat lelassuljon vagy megálljon.