Ezek a tényezők növelik az Alzheimer kockázatát

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2018.01.09. 10:20

Megelőzés

Dívány

Bár a Magyarországon is egyre több embert érintő neurodegeneratív betegség pontos kiváltó okai továbbra sem ismertek, jó pár olyan tényezőről tudunk, amely hozzájárulhat a kognitív hanyatlással és a szellemi képességek gyors leépülésével járó kórkép kialakulásához. Ezek közül a rizikófaktorok közül szedett össze néhányat a Science Alert. 

1. Életkor

Az Alzheimer-kór előfordulásának gyakorisága az életkor előrehaladtával növekszik, 65 éves kor felett pedig nagyjából öt évente megduplázódik az esély arra, hogy valakinék kialakuljon. 

2. Genetika

Emellett persze az öröklődés is szerepet játszhat a betegség kialakulásában. A korai, már 30-40 éves korban jelentkező tünetek esetén például az egyik szülőtől örökölt három gén valamelyikének mutációja vezethet a betegség megjelenéséhez. Az idősebb korban diagnosztizált változat esetében ugyanakkor nem ilyen egyértelmű a helyzet, ebben az esetben eddig csak a kockázatot növelő és csökkentő mutációkat fedeztek fel a kutatók.

3. Környezet

A gének mellett a környezeti tényezők is hatással lehetnek az Alzheimer-kór kialakulására, ezzel kapcsolatban ugyanakkor egyelőre elég kevés konkrét információ áll rendelkezésre.

4. Szívbetegségek

A szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos rizikófaktorok ugyanakkor már olyan tényezők, amelyeken segíthet az életmódváltás. A koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentése egyaránt javíthat a helyzeten, az egészséges táplálkozás ésa megfelelő mennyiségű testmozgás ebből a szempontból is hasznos tehát.

5. Fejsérülések

Egy második világháborús veteránok részvételével készült kutatás szerint a katonai szolgálat során elszenvedett traumás agyi sérülések is növelik a betegség kialakulásának kockázatát. A katonákon megfigyelt tünetek okai között más tényezők is szerepelhetnek ugyan az Alzheimer's Association szerint, az amúgy is hasznos bukósisak és a biztonsági öv viselés mindenesetre olyasmi, amivel nem lehet túl nagyot hibázni.

6. Dohányzás

A demenciával és az Alzheimer-kórral kapcsolatos rizikófaktorok között a dohányzást is megemlíti az Egészségügyi Világszervezet. A tüdőrák és az időskori elbutulás kockázatát egyaránt csökkenteni képes leszokás mellett többek között az egészséges étrend, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás és az aktív szociális élet is csökkentheti a kór kialakulásának esélyét, léteznek tehát olyan faktorok is, amelyek kedvezően befolyásolhatják az esélyeinket.